11/10/2018 - 09:37

Aύξηση 10% στα τουριστικά πακέτα των Βρετανών για Ελλάδα το 2018

Aύξηση 10% στα τουριστικά πακέτα των Βρετανών για Ελλάδα το 2018

Το 2018 ήταν μία καλή χρονιά για την Ελλάδα που ήταν στις πρώτες προτιμήσεις των Βρετανών που επέλεξαν τουριστικά πακέτα για ελληνικούς προορισμούς.

Τη διαπίστωση κάνουν οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι, στηριζόμενοι και στα στοιχεία της γνωστής εταιρείας αναλύσεων GfK, διαπιστώνουν μία αύξηση 10% στα τουριστικά πακέτα των Βρετανών για την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Η χώρα μας κατατάσσεται στους κερδισμένους του φετινού καλοκαιριού από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλωστε και άλλες αγορές της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες είχαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, με την Τουρκία να έχει το εντυπωσιακό +65% έναντι του 2017 (πάντα όσον αφορά τα πακέτα) και τη Βουλγαία ένα +21%.

Η Δυτική Μεσόγειος υποδέχθηκε επίσης εκατομμύρια Βρετανών τουριστών, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να παραμένουν πολύ δημοφιλείς επιλογές γι’ αυτού του είδους τις διακοπές.

Τα στοιχεία για τις διακοπές των Βρετανών, προέρχονται από την όγδοη ετήσια έκθεση της Βρετανικής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ), η οποία αναλύει τις ταξιδιωτικές συνήθειες των Βρετανών το προηγούμενο δωδεκάμηνο αλλά και τις τάσεις για την επόμενη χρονιά.

Αυτό πάντως που φαίνεται να απασχολεί τους Βρετανούς είναι ο έλεγχος του κόστους όταν πρόκειται για ταξίδια, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων πιέσεων στα οικονομικά των νοικοκυριών αλλά και στην ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ. «Εστω κι αν προορισμοί της Ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ελλάδα διατήρησαν τη δημοφιλία τους το περασμένο δωδεκάμηνο, οι Βρετανοί συνεκτιμούν τον παράγοντα της ασθενέστερης λίρας, πιέζοντας προς τα κάτω τον προϋπολογισμό των διακοπών τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΑΒΤΑ. Σημειωτέον ότι κατά το επτάμηνο του 2017, συνολικά, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της Τραπεζας της Ελλάδος, παρουσίασε αύξηση κατά 2,5% και διαμορφώθηκε στις 1.555 χιλ. ταξιδιώτες.

Η παράμετρος του κόστους, όπως προκύπτει από την φετινή μελέτη, είναι πιο ψηλά, ως προτεραιότητα, κατά την επιλογή ενός πακέτου διακοπών, την ίδια στιγμή που οι Βρετανοί τουρίστες έχουν μειώσει και τα χρήματα που δαπανούν συνολικά όταν ταξιδεύουν, τόσο εντός όσο και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου: Η μέση δαπάνη το προηγούμενο δωδεκάμηνο μειώθηκε στις 586 στερλίνες από τις 562 στερλίνες για διακοπές στο εξωτερικό (και μάλιστα μεγαλύτερης διάρκειας) και κατά 40 στερλίνες (στις 271 στερλίνες συνολικά), για διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Βρετανοί περικόπτουν τα έξοδα των διακοπών τους.

Μία ακόμη τάση αποτελεί και το γεγονός ότι οι Βρετανοί φροντίζουν πλέον να «επενδύουν» σε μεγαλύτερης διάρκειας και απόστασης ταξίδια, όπως φάνηκε από τη φετινή χρονιά: Για το δωδεκάμηνο έως τον Αύγουστο του 2018, περισσότεροι ήταν αυτοί που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, με το σχετικό ποσοστό να αυξάνεται στο 60% από 57% την περασμένη χρονιά, νούμερο που αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση από το 2011. Επιπλέον έχουν αυξηθεί και τα ταξίδια των 7 και πλέον ημερών στο εξωτερικό.

Οσον αφορά τις τάσεις για την επόμενη χρονιά, τα ταξίδια θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα στο κομμάτι των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ ποσοστό 51% σκοπεύει να ξοδέψει τα ίδια με την περυσινή χρονιά. Οι πρώτες εκτιμήσεις δεχίνουν ότι οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2019 είναι αυξημένες σε ποσοστό 19% με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων αφού το 61% των ερωτηθέντων ψηφίζει «Ευρώπη». Ωστόσο πάνω από τους μισούς, ήτοι ποσοστό 54%, δηλώνουν επίσης ότι τους ανησυχεί το Βrexit και ο αντίκτυπος που θα έχει στα οικονομικά τους, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κόστος και κυρίως η σχέση ποιότητας /τιμής (value for money) θα είναι στις προτεραιότητες των Βρετανών για το καλοκαίρι του 2019.