14/11/2017 - 08:11

Φόροι και... κατασχέσεις αυξάνουν τα διαζύγια

Φόροι και... κατασχέσεις αυξάνουν τα διαζύγια

    Σε ανοδική τάση βρίσκονται τα διαζύγια το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Πολιτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου, τα οικονομικά προβλήματα φαίνεται ότι οδήγησαν στον τριπλασιασμό των υποθέσεων. Η οικογένεια περνάει κρίση. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, μέρος των υποθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μόνο στα χαρτιά και γίνονται υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Σε διάλυση οδηγούν την οικογένεια οι δυσκολίες της οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 εκδόθηκαν 70 διαζύγια, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 200.

 Ζευγάρια σέρνονται στα Δικαστήρια δίχως μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων να μπορούν να βρουν μία λύση. Ξεκινούν επώδυνες δικαστικές διαμάχες, ενώ αυξημένες είναι και οι υποθέσεις γαμικών διαφορών και διατροφών που είναι συνακόλουθες των διαζυγίων.

Τα συναινετικά διαζύγια πάντως φαίνεται ότι υπερτερούν μεταξύ των διαζυγίων σε ποσοστό που εκτιμάται ότι ξεπερνά το 70%. Σε άλλες πάντως περιπτώσεις, που είναι μεμονωμένες, οι οικονομικοί λόγοι οδηγούν τους διάδικους να εγκαταλείπουν τις διεκδικήσουν τους και να αφήνουν τα διαζύγιά τους στη μέση.

Αρκετά ζευγάρια χωρίζουν τελικά μόνο στα χαρτιά για να ξεφύγουν από την Εφορία, τις τράπεζες ακόμη και για να εισπράξουν κοινωνικά επιδόματα, να έχουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ ή στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα εικονικά ή λευκά διαζύγια ανθούν κυρίως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στο κατώφλι της χρεοκοπίας, που επιβαρύνονται με υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και χρωστούν μεγάλα ποσά σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο ουσιαστικά απαλλάσσει το δεύτερο μέλος της οικογένειας, γλιτώνει από το μπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού και της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Μετά το διαζύγιο οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστά φορολογικές δηλώσεις. Το οικογενειακό εισόδημα δεν είναι πλέον ενιαίο και σπάει στα δύο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η σύζυγος συνήθως αναλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών, εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση να προστατεύει ένα ή δύο παιδιά και να έχει χαμηλό ή ακόμα και μηδενικό εισόδημα.

Με ένα χαμηλό εισόδημα αποκτά πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα, ενδεχομένως και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω του κοινωνικού τιμολογίου και στον ΕΝΦΙΑ.

Το διαζύγιο ή ακόμη και η διάσταση μπορεί να αποδειχθούν συμφέρουσες λύσεις για πολλούς λόγους όπως η προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, τα οικογενειακά επιδόματα ή η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

πηγή: taxydromos.gr