05/01/2017 - 08:44

Τα φωτοβολταϊκά deals που… "ξεσήκωσαν" τη Θεσσαλία

Τα φωτοβολταϊκά deals που… "ξεσήκωσαν" τη Θεσσαλία

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τη χρονιά που πέρασε, οι αγοραπωλησίες και εξαγορές ενεργειακών εταιρειών ήταν μάλλον υποτονικές, αντικατοπτρίζοντας το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο το γεγονός ότι υπό την πίεση των δανειστών ελήφθησαν μέτρα για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, δημιούργησε ένα πιο ευκρινές περιβάλλον για κάποιους επενδυτές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποια σημάδια ζωής και να προχωρήσουν κάποιες συμφωνίες στον κλάδο.

Μάλιστα δύο από τα πιο ενδιαφέροντα deals που δείχνουν ότι κάτι αρχίζει και κινείται στον άλλοτε καλπάζοντα τομέα των φωτοβολταϊκών, έγιναν στη ίδια περιφέρεια και δημιούργησαν αίσθηση, στην πρώτη περίπτωση για το ποιος είναι ο αγοραστής και στη δεύτερη για το ποιος είναι ο πωλητής.

Τα φωτοβολταϊκά deals που… "ξεσήκωσαν" τη ΘεσσαλίαΕιδικότερα, η πρώτη μεγάλη εξαγορά φωτοβολταϊκού, με τη συνολική αξία της επένδυσης να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, έγινε στα Φάρσαλα, με αγοράστρια την εταιρεία Inteco Beteiligungs GmBH, μια ρωσικών συμφερόντων εταιρεία με έδρα την Αυστρία. Η είδηση δεν έγινε ευρύτερα γνωστή παρά μόνο προκάλεσε αίσθηση στους παροικούντες στην φωτοβολταϊκή αγορά κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η αγοράστρια εταιρεία ανήκε μέχρι πρόσφατα στην ρωσίδα επιχειρηματία Yelena Baturina. H Baturina , η οποία μάλιστα πριν την Ελλάδα είχε κάνει παρόμοια εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ιταλία, θεωρείται ως η πλουσιότερη Ρωσίδα με περιουσία άνω του 1 δις δολαρίων. Μέχρι πρότινος διατηρούσε επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ άλλων στον τομέα των κατασκευών, των υλικών της τεχνολογίας, των τσιμέντων, της βιομηχανίας και των ορυκτών, ενώ το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχει επικεντρωθεί στον τομέα των ξενοδοχείων.

Οι σχετικές δημοσιεύσεις πάντως άφησαν αρκετά ερωτήματα στην αγορά τόσο για το ποιος είναι ο πωλητής του έργου όσο και για το εάν πρόκειται για εν ενεργεία φωτοβολταϊκό ή για άδεια. Πληροφορίες του Capital.gr, πάντως, αναφέρουν ότι η εξαγορά αφορά πιθανότατα σε άδεια που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μετά από προσπάθειες ετών, επενδυτικό σχήμα, στο οποίο συμμετείχε fund ισραηλινών συμφερόντων. Ωστόσο μόλις εξασφαλίστηκε η άδεια, η ελληνική αγορά είχε εισέλθει σε φάση περιδίνησης και είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα γνωστά προβλήματα με τις καθυστερήσεις πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ από τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ. Αποτέλεσμα το έργο να μην προχωρήσει και τελικά οι επενδυτές να επιλέξουν τη λύση της πώλησης, της άδειας η οποία αφορά σε πάρκο 20MW.

Στις αρχές Δεκεμβρίου πάντως έγινε και μια άλλη ενδιαφέρουσα πώληση φωτοβολταϊκού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Ο λόγος για την πώληση έργων  από την Quest Ενεργειακή ΑΕ, θυγατρική της Quest Συμμετοχών , εταιρείας του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα. Συγκεκριμένα η Quest Ενεργειακή παραχώρησε έναντι 25,19 εκατ. ευρώ τη θυγατρική Quest Ενεργειακή Κτηματική, εταιρεία που ελέγχει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στον Αλμυρό Μαγνησίας ισχύος 10MW, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το Νοέμβριο του 2013. Η ίδια εταιρεία ελέγχει και ένα μικρότερο έργο στη Θήβα (7,5MW) που λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2012. Αγοραστής στην πώληση της Quest Ενεργειακή είναι εταιρεία με έδρα την Κύπρο.

Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο deal είναι ότι απασχόλησε προ μηνός και το επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Το περιστατικό συνέβη σε πάνελ που συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, όταν ένας εκ των παρισταμένων fund managers δήλωσε ότι κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα δεν προτίθεται να βάλει στη χώρα ούτε σεντ, για να απαντήσει ο κ. Φέσσας ότι η κατάσταση στη χώρα δεν είναι τόσο αρνητική και ότι ακόμη και σήμερα γίνονται επωφελή deals, όπως αυτό της πώλησης μονάδας ΑΠΕ με συμφέροντες όρους τόσο για τον αγοραστή όσο και για τον πωλητή. 

πηγή: capital.gr