09/10/2018 - 08:34

ΣτΕ: Ο έλεγχος στα οινοποιεία να βασίζεται στα βιβλία και όχι στις φορολογικές αποθήκες

ΣτΕ: Ο έλεγχος στα οινοποιεία να βασίζεται στα βιβλία και όχι στις φορολογικές αποθήκες

Eιδική αναφορά και στο ζήτημα της τήρησης βιβλίων από τους οινοποιούς κάνει μεταξύ άλλων λόγο η απόφαση 1734/2018 του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία στο σύνολό της αφορά τον τρόπο εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Έτσι, η απόφαση εκτός από το γεγονός ότι κρίνει ως καινοφανή την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου, κρίνοντας ως λανθασμένο τον ορισμό που δίνει η εγκύκλιος ΔΕΦΚΦ/Β/5026381/ΕΞ/2015 ΑΥΟ, όπου αναφερόταν ότι "ως τελικό προϊόν, το οποίο υπόκειται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, νοείται το προϊόν, που προκύπτει μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση". Όπως επισημαίνει σε αντίθεση με τα παραπάνω το ΣτΕ, ο ορισμός αυτός "ούτε υπάρχει στο ενωσιακό δίκαιο, ούτε ταυτίζεται με τον ενωσιακό ορισμό του αντικειμένου του φόρου, δηλαδή τον ορισμό του οίνου, σύμφωνα με τον οποίο είναι το προϊόν, που παράγεται αποκλειστικά με πλήρη ή μερική αλκοολική ζύμωση νωπών σταφυλιών, είτε με έκθλιψη, είτε όχι". 

 

H αναφορά στην τήρηση των βιβλίων

Σημαντική είναι η αναφορά του ΣτΕ ότι οι μικροί οινοποιοί θα έπρεπε να τηρούν μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων, προκειμένου να απαλλάσσονται από τις φορολογικές αποθήκες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρεται ότι ο έλεγχος του οίνου ως φορολογητέας ύλης "στηρίζεται τελικά, στα βιβλία οινοποιείου, πολλώ μάλλον που η προσβαλλόμενη απόφαση δεν προβλέπει τήρηση πρόσθετων βιβλίων και στοιχείων, προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση και η επεξεργασία κρασιού εντός του οινοποιείου". 

 

Καμία αναφορά για αναδρομικότητα

Θα πρέπει να σημειώσουμε μεταξύ άλλων ότι στην ίδια απόφαση του Επικρατείας, δεν γίνεται καμία αναφορά περί αναδρομικότητας. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016, το κράτος εισέπρατε περίπου 24 εκατ. ευρώ ετησίως απο τον Ειδικό Φόρο, τα οποία δεν πρόκειται να επιστραφούν στους φορολογούμενους – καταναλωτές, στους οποίους μετακυλίστηκε η αύξηση τιμής του κρασιού στο ράφι.