13/10/2017 - 09:24

Πως η διάθεση των φίλων μας επηρεάζει τελικά και τη δική μας!

Πως η διάθεση των φίλων μας επηρεάζει τελικά και τη δική μας!

    Αν το να περνάς χρόνο με ορισμένα άτομα σε κάνει συχνά να νιώθεις εξουθενωμένη και σου ρίχνει την ψυχολογία, δεν είσαι η μόνη. Όπως αποδεικνύεται, τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά συναισθήματα είναι μεταδοτικά και το περιβάλλον σου μπορεί να επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή σου.

Αναλύοντας στοιχεία από μια έρευνα σχετικά με τους εφήβους στην Αμερική, μέλη του Πανεπιστημίου του Warwick κατέληξαν στο ότι τα άτομα που περιβάλλονται από ανθρώπους με κακή διάθεση είναι πιθανότερο να αναπτύξουν και τα ίδια κακή διάθεση.

Αντίθετα, όσοι περιστοιχίζονταν από χαρούμενους ανθρώπους ήταν πιθανότερο να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με αισιοδοξία.

"Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενώ η φιλία και η στήριξη μεταξύ των ανθρώπων είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, η διαρκής μετάδοση των αρνητικών συναισθημάτων είναι κάτι που καλό είναι να αποφεύγεται", σημειώνει ο καθηγητής Frances Griffiths και επικεφαλής της μελέτης.

Γι΄ αυτό, ενώ είναι απόλυτα φυσικό και αναμενόμενο να στηρίζεις τους φίλους σου στις δύσκολες στιγμές, μπορείς να εξετάζεις προσεκτικότερα αν πρόκειται για μια συνήθη πρακτική (συχνά χαρακτηριστική των τοξικών ανθρώπων) και να θέτεις όρια σε σχέση με το πόσο αυτοί σε επηρεάζουν.