04/11/2016 - 09:25

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

      Θέμα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει να ολοκληρώνει το παζλ της νέας σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα, ακόμη και το πρωί ( πάντως το αργότερο έως το Σάββατο).

Το Μέγαρο Μαξίμου ναι μεν "χαμήλωνε" χθες τα σχετικά σενάρια, εξ ου και διέρρεε από κυβερνητική πηγή ότι ο ανασχηματισμός δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, αλλά στο παρασκήνιο ήδη είχαν αρχίσει οι πρωθυπουργικές βολιδοσκοπήσεις σε πρόσωπα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίησή τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Ήδη ακούστηκε ότι ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης ( πρόταση την οποία αρνήθηκε) με κυβερνητικές πηγές να διαψεύδουν κατηγορηματικά σχετικό σενάριο.

Νωρίτερα σήμερα πάντως συνεδρίασε στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα το Πολιτικό Συμβούλιο, με αντικείμενο - σύμφωνα με κομματικές πηγές- τις εξελίξεις για  τις τηλεοπτικές άδειες αλλά είναι βέβαιον ότι τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα του ανασχηματισμού. 

Κατά πληροφορίες, αμετακίνητο παραμένει το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη ενώ στους αμετακίνητους συμπεριλαμβάνονται επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και κυβερνητικός εταίρος του Α. Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται να ανακοινωθεί και ο ακριβής ρόλος που θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στο νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς φέρεται να αποχωρεί από το υπουργείο Επικρατείας και να μετακινείται στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Η απόσπαση του υπουργείου Ενέργειας από το Περιβάλλοντος ( την οποία αποκάλυψαν τα προεδρικά διατάγματα), προοιωνίζεται ένα αναβαθμισμένο υπουργείο, στο οποίο είναι μάλλον δύσκολο να παραμείνει ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και σήμερα "επικύρωσε" το αντάρτικό του απέναντι στην παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Ο Νίκος Φίλης, φέρεται να έχει "κλειδώσει" στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας γεγονός που επισφραγίστηκε και μετά τις προσωπικές επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Ιερώνυμος. 

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συμμετέχουν και συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πιθανότατα στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Από το πόστο αυτό πιθανότατα θα μετακινηθεί η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατευθύνεται ( εάν δεν προκύψουν καραμπόλες) προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Ερώτημα παραμένει εάν και ποιο υπουργείο θα αναλάβει ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επαναπατρίστηκε και επισήμως .

capital.gr