02/12/2017 - 08:42

Πού είναι ο «πληρεξούσιος» Παπαδόπουλος;

Πού είναι ο «πληρεξούσιος» Παπαδόπουλος;

Του Κώστα Γιαννακίδη

Πρώτα τα βασικά, τα ανθρώπινα. Ελπίζω ο Τζον Σφακιανάκης να είναι καλά στην υγεία του, αρτιμελής και, αν είναι δυνατόν, εκτός Σαουδικής Αραβίας. Αν είναι να μαθευτεί ότι ενημερώνεις ξένες κυβερνήσεις για συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, υπάρχουν και καλύτερες πρωτεύουσες για να βρίσκεσαι από το Ριάντ.

«Μπορεί και να είναι έντιμος άνθρωπος» είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, εννοώντας ότι πρόκειται για απατεώνα, αλλά, τέλος πάντων, υπάρχει και μία πιθανότητα να είναι ακέραιος. Ο Σφακιανάκης, ένας άνθρωπος που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διατηρεί προνομιακή πρόσβαση στον διάδοχο του θρόνου αποτελούσε συνομιλητή του πρεσβευτή μας στη Σαουδική Αραβία. Και όχι μόνο αυτός. Μία από τις δουλειές των πρεσβευτών, ανά τον κόσμο, είναι να καταγράφουν κλίμα και να ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με ισχυρούς τοπικούς παράγοντες. Μετά την κυβερνητική αναφορά στον Σφακιανάκη, κάποιος τρίτος, ειδικά ξένος, θα είναι ηλίθιος αν δώσει πληροφορίες ή εκτιμήσεις σε ελληνική πηγή. Αλλά, ως γνωστόν, προέχει η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης.

Ο Παπαδόπουλος είναι το βασικό πρόσωπο της υπόθεσης. Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρόκειται για τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας. Η αντιπολίτευση απορρίπτει τον ισχυρισμό. Ο ίδιος τι λέει; Δεν σας προκαλεί εντύπωση ότι ο Παπαδόπουλος δεν έχει ανοίξει το στόμα του; Ο ένας τον λέει λαθρέμπορο, ο άλλος του αποδίδει πρόθεση να τσεπώσει μίζες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται για τον ρόλο του. Ομως ο Παπαδόπουλος είναι άφαντος! Δεν μπορεί να τον βρει κανείς! Τόσο δύσκολο θα ήταν να γράψει μία δήλωση με την οποία να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης; Δεν θέλει και πολλά, μία δήλωση τριών γραμμών με την οποία να δηλώνει κατηγορηματικά ότι εκπροσωπεί το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Για ποιο λόγο δεν το κάνει;

Ας πούμε, όμως, ότι ο Παπαδόπουλος είναι σεμνός άνθρωπος, χαμηλών τόνων και δεν θέλει να παρέμβει στο δημόσιο βίο. Γιατί η κυβέρνηση δεν ζήτησε μία κατηγορηματική απάντηση από τη Σαουδική Αραβία; Και να πεις ότι δεν είχε την ευκαιρία; Ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας. Και αντί να τον ρωτήσει αν, πράγματι, ο Παπαδόπουλος εργάζεται για αυτούς, τον ρώτησε αν γίνονται διαρροές από το υπουργικό τους συμβούλιο, δηλαδή του «έδωσε» τον Σφακιανάκη.

Αλλά και ο Πάνος Καμμένος, όταν σηκώθηκε ο θόρυβος για την υπόθεση, μπορούσε να στείλει ένα mail στον ομόλογό του και να ζητούσε μία μονολεκτική επιβεβαίωση. Ο ίδιος, στη δευτερολογία του στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να το κάνει, όμως ο σαουδάραβας υπουργός του είπε ότι «είναι δύσκολα τα πράγματα στη χώρα». Δηλαδή πόσο δύσκολα είναι ώστε ο ίδιος αδυνατεί να δώσει μία απλή πιστοποίηση; Και, αλήθεια, είναι τόσο αυθόρμητος και παρορμητικός ο Σαουδάραβας, ώστε λέει σε ξένους υπουργούς ότι η κατάσταση στη χώρα του είναι δύσκολη;

Δεν το έκανε, λοιπόν, ο Κοτζιάς, δεν το έκανε και ο Καμμένος. Λογικά το έκαναν κάποιοι άλλοι και δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε την απάντηση του Ριάντ. Ομοίως και η προμήθεια οπλισμού προς τη Σαουδική Αραβία δεν φαίνεται να ματαιώνεται παρά τη «συγκινητική» ανταπόκριση στην έκκληση Φίλη. Ολα δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια με αποκαλύψεις.

πηγή: protagon.gr