10/06/2017 - 08:07

Ούτε λέξη ο Mario, Ευκλείδη!

Ούτε λέξη ο Mario, Ευκλείδη!

Του Πέτρου Λάζου

Η συνάντηση Νομισματικής Πολιτικής του Governing Council Ε.Κ.Τ. για τον μήνα Ιούνιο, έλαβε χώρα χθες στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν. Προς τιμήν της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, από τη χώρα της Βαλτικής (από 1ης Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2017).  

Από τη συνεδρίαση, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα σοβαρές εκπλήξεις. Οι αποφάσεις ήταν οι αναμενόμενες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές από τη συνεδρίαση του Απριλίου, στο γενικότερο πλαίσιο και τη στάση που τηρεί η Κεντρική Τράπεζα.

Πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή η παράλειψη της φράσης "...ή και χαμηλότερα." στην αναφορά για το επίπεδο των βασικών επιτοκίων. Τόσο για τον άμεσο όσο και τον μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Με απλά λόγια, διαβλέποντας σταθερότητα με ελαφρά ανοδικές τάσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού, το Συμβούλιο θεωρεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν για "εκτεταμένο" χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να περιμένει ότι θα υπάρξουν λόγοι για άλλες μειώσεις. Αυτό είναι οπωσδήποτε, ένα καλό νέο.

Δεύτερη αλλαγή, οι αξιοπρόσεκτες μειώσεις των εκτιμήσεων του προσωπικού της Ε.Κ.Τ. για τα μελλοντικά επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μέχρι το 2019. Με πιο εντυπωσιακή αυτήν για το επόμενο έτος 2018. Όπου φτάνει το 0,3% από τον προηγούμενο Μάρτιο. Προκλήθηκε μάλιστα και μια σχετική υποχώρηση στις ισοτιμίες του ευρώ.

Οι μειώσεις αυτές οφείλονται, όπως εξήγησε ο Mario Draghi στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην μεγαλύτερη επιρροή των αυξήσεων του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων στις τιμές της αγοράς, απ’ όσο είχε αρχικά υπολογισθεί. Οι οποίες και προκάλεσαν τις πρόσφατες "αναταράξεις" στην πορεία του τέρατος…

Επιπλέον, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης φρόντισε να ενημερώσει πως δεν έχει υπάρχει σημαντική ή ουσιαστική αλλαγή στις παραμέτρους υπολογισμού του πληθωρισμού και ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Φρανκφούρτης.

Η Ε.Κ.Τ. δεν θα μπορούσε να παραλείψει την γνωστή παραίνεση προς τις κυβερνήσεις των χωρών του Ευρώ, για εντατικοποίηση και πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. Τόσο στην εισαγωγική ανακοίνωση (με έντονα γράμματα μάλιστα), όσο και στην συνέντευξη Τύπου.

Στην δεύτερη περίπτωση δε, ο κύριος Ντράγκι ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Τονίζοντας ότι η "νωθρή"(!) πρόοδος στο πεδίο αυτό, είναι η κύρια αιτία της αναιμικής αύξησης των μισθών. Καθώς και για την δημιουργία θέσεων εργασίας χαμηλού επιπέδου στην Ευρωζώνη, σε βαθμό σημαντικά μεγαλύτερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Στην ανακοίνωση δε χρησιμοποιήθηκε η φράση "…να επιταχυνθούν κατ’ ουσίαν…". Ευθεία βολή κατά διάφορων προσπαθειών που γίνονται τελευταία στην Ε.Ε. να ονομασθούν διαρθρωτικές αλλαγές, κάποιες απειροελάχιστες μεταβολές πολιτικών. Οι οποίες όμως, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι φανερό ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα την προσπάθεια να υποχρεώσουν τους υπόλοιπους παράγοντες των οικονομιών της Ευρωζώνης, να κάνουν και εκείνοι όσα πρέπει ώστε να υλοποιηθεί η μέγιστη δυνατή, πλήρης και διατηρήσιμη ανάκαμψη…

"Και για την Ελλάδα; Δεν απασχόλησε την συνεδρίαση η μοναδική χώρα που βρίσκεται σε κρίση;" Πιθανόν ναι, πιθανόν όχι. Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν παρών στο Ταλίν, φυσικά. Αλλά πέραν αυτού δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά σε αυτήν.

Δεν γράφτηκε η παραμικρή λέξη στην ανακοίνωση και κατά την συνέντευξη δεν έγινε καμία σχετική ερώτηση. Έστω και με πλάγιο τρόπο. Παρ’ όλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτήσεων, αφορούσε το QE!

Αυτό, για όσους γνωρίζουν τις συνήθειες που επικρατούν στην Ιερουσαλήμ της Φρανκφούρτης, σημαίνει ότι το Συμβούλιο δεν επιθυμούσε ν’ αναφερθεί στο ζήτημα. Δεν είχε λόγο να το κάνει. Διαφορετικά κάποια χάρη, θα είχε ζητηθεί από κάποιον από τους παριστάμενους δημοσιογράφους και το (όποιο) μήνυμα, θα είχε δοθεί…

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα όσα είπε στην Ουάσιγκτον εχθές ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. Gerry Rice και την παρουσία της Christine Lagarde στο επόμενο Eurogroup που ανακοίνωσε, μεταφράζεται στο ότι η συμφωνία μεταξύ Ταμείου και Ευρωπαίων βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο να κλείσει συνολικά. Αν δεν έχει ήδη κλείσει…

Χωρίς να περιλαμβάνει Ελληνική συμμετοχή στο QE, συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάποια θετική διατύπωση ή οτιδήποτε θα βοηθούσε την Ελλάδα να προσεγγίσει τις αγορές άμεσα. Μία λίγο μεγαλύτερη από τα προβλεπόμενα δόση, θα δοθεί μόνο. Και αυτή, όπως θέλουν οι πληροφορίες, με δόσεις.. Εάν και εφόσον η Ελλάδα είναι καλό παιδί...

Όπως έχουμε πει ξανά, όπως στρώνει κανείς, κοιμάται. Και η Αθήνα, δυόμιση χρόνια τώρα, δεν φροντίζει να στρώσει καλά. Ή, έστω, και μέτρια…

πηγή: capital.gr