13/06/2017 - 08:14

Οι κακοί, οι καλοί και οι ύποπτοι...

Οι κακοί, οι καλοί και οι ύποπτοι...

Του Γιώργου Κράλογλου 

Πήραν πολλή φόρα. Περισσότερο από όσο αντέχουν. Οι "κυνηγοί" της φοροδιαφυγής και της εξυγίανσης των δημοσιονομικών είναι με τα τσεκούρια στα χέρια. Θα κόψουν κεφάλια. Θα ξετινάξουν 2.000 επιχειρηματίες που μετανάστευσαν. Θα βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι σε 9.000 "κομπιναδόρους" του τουρισμού. Θα "ξεβρακώσουν" 6.000 καινούργιες έδρες... Θα βγάλουν στο σφυρί σπίτια... Γιατί όμως γλεντάνε οι λαθρέμποροι; 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάτι μας θυμίζει το έργο... και ας σηκωθούμε να φύγουμε. Αλλά ας δεχθούμε πως δεν είναι έτσι. Και ότι  μπορεί παντού να επικρατεί μπάχαλο αλλά στην φοροδιαφυγή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του δίνουνε και καταλαβαίνει...

Και επειδή η φοροδιαφυγή, το λαθραίο και η μαύρη οικονομία είναι "θρίλερ" στην Ελλάδα ας δούμε και την εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ (έστω και του ίδιου σεναρίου) που μας παρουσιάζεται πιο "επαναστατική" από εκείνη των άλλων...

Ας περιοριστούμε, λοιπόν, μόνο σε διαπιστώσεις, απορίες, και εύλογα ερωτήματα που είχαμε και με το φοροκυνηγητό των "άλλων" για να δούμε τι άλλαξε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις αντιλήψεις και στις συνθήκες λειτουργίας της κρατικής μηχανής. 

Οι "άλλοι" λοιπόν (ας πάρουμε μια δεκαετία πίσω από την κρίση) ακολούθησαν, όπως θυμόμαστε καλά, τη μέθοδο της "λίστας" με τα ονόματα των "ληστών" . 

Στις εφημερίδες και τα ΜΜΕ αραδιάστηκαν δεκάδες ονόματα "κακών" επιχειρηματιών, γιατρών, δικηγόρων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, και γνωστών "κοσμικών" που απασχολούσαν την κοινή γνώμη. 

Ας ξεφύγουμε από τους 3-4 "αστέρες" (που για λόγους εντυπωσιασμού μας απασχόλησαν ημέρες και ημέρες ακόμη και με τις φυλακίσεις τους) και ας μείνουμε μόνο στους "κακούς" επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις. 

Είδαμε τα ονοματάκια τους. Μάθαμε για τις ενστάσεις τους. Διαβάσαμε για τις προσφυγές τους στα δικαστήρια. Και, αρμοδίως, μας προετοίμασαν να μην βιαζόμαστε γιατί οι περισσότερες υποθέσεις έχουν πάρει τον δόμο της δικαιοσύνης.

Έτσι δεν μάθαμε ποτέ (και δεν θα το μάθουμε γιατί δεν συμφέρει ούτε το κράτος ούτε τους πολιτικούς ούτε τις κυβερνήσεις) πόσοι από αυτούς που ρεζιλεύτηκαν δικαιώθηκαν στα φορολογικά δικαστήρια και απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία. 

Λίστες με αυτούς που διασύρθηκαν (για λόγους μικροπολιτικής και όχι εντιμότητας της πολιτικής) αλλά τελικά δικαιώθηκαν δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Ποτέ δεν τις πληροφορηθήκαμε. 

Δεν μάθαμε επίσης πόσα από τα εκατομμύρια ευρώ που συνόδευαν τα ονόματα των φοροφυγάδων πέρασαν οριστικά στον κορβανά για να καταλάβουμε τα πραγματικά κέρδη των λιστών με τους "ληστές".

Δεν μάθαμε ακόμη πόσες υποθέσεις οδηγήθηκαν σε "συμβιβασμούς", τι μορφές "συμβιβασμών". Και από ποιους... για να μην καταγραφούν τα ονόματα σε λίστες. 

Παρελθόν όλα αυτά. Όπως μακρύ παρελθόν (που αποσιωπήθηκε) και  η υπέρογκη αποζημίωση (εκατομμύρια, εκατομμυρίων) που πλήρωσε ο ελληνικός λαός στην οικογένεια Στρατή Ανδρεάδη για τις διώξεις που υπέστη και τις κρατικοποιήσεις Τραπεζών και Ομίλων του. 

Και ερχόμαστε στην πρώτη φορά αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ όπου το σκηνικό άλλαξε. 

Δεν έχουμε λίστες (ως βασικό μηχανισμό διώξεων) αλλά μόνο (κατά περίπτωση) και όταν οι ιθαγενείς πρέπει να μην βλέπουν τα προβλήματά τους αλλά τα προβλήματα των άλλων...

Στη σημερινή "σκηνή" οι αριστεροί πρωταγωνιστές παίζουν με τα νούμερα. Με τις χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Με τις χιλιάδες περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής. Με τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις κυνηγιού των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Επίσημες ανακοινώσεις βέβαια δεν γίνονται. Το αριστερό σύστημα καταφεύγει στις διαρροές για να μπορεί να διαψεύδει. Για να κάνει πίσω όταν νοιώσει γκάφες. 

Και καλά κάνει γιατί οι γκάφες δεν θα αργήσουν. Οι 2.000 επιχειρήσεις που μετανάστευσαν και θα ξετιναχτούν... θα ξεχασθούν μέσα στο καλοκαίρι. Οι 6.000 που άλλαξαν έδρα... θα μείνουν και θα συνεχίσουν στην έδρα τους... χωρίς ενόχληση. Και τα "γιουρούσια" στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στα άλλα νησιά "χλιδής" έχουν ημερομηνία λήξης. Δεν θα αργήσει. 

Οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρουν καθόλου από τους "άλλους". Μόλις βεβαιωθούν πως πέφτουν κι άλλο από ψηφοφόρους θα τα μαζέψουν. Θα τα πάρουν πίσω.

Γιατί (και αυτοί το ξέρουν) το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν προκύπτει από τους "κακούς" φορολογούμενους που δεν καταφέρνουν... να κυνηγήσουν οι "καλοί" πολιτικοί. Προκύπτει από την έλλειψη φορολογικής συνείδησης (σε ποσοστό πάνω από 90%) που προκαλεί το σκόπιμα... ανίκανο και "ύποπτο" ελληνικό κράτος. Γι' αυτό χορεύουν και γλεντάνε οι λαθρέμποροι (καυσίμων και καπνού) 35 γεμάτα χρόνια. 

πηγή: capital.gr