11/01/2017 - 08:43

Μήπως γνωρίζετε τον Παλαθούρα;

Μήπως γνωρίζετε τον Παλαθούρα;

Του Θεοδόση Μπουντουράκη 

Σκηνή πρώτη. Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας 1990, αρχές 2000.

Τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και τους αστακούς με τις μακαρονάδες. Το τραπεζικό σύστημα έχει πλέον αποκτήσει μεγάλο βαθμό ελευθερίας, οι τράπεζες χορηγούν δάνεια αφειδώς και κατά βούλησιν, τα επιτόκια έχουν μειωθεί και το ευρώ μπαίνει σαγηνευτικά στη ζωή μας. Όλα δείχνουν παραδεισένια και άφθονα! Η εθνική μας αυτοπεποίθηση και η ευρωμαγκιά καλπάζουν.

Έτσι αποφάσισα και εγώ να ενδώσω στις σειρήνες του αστικού καθωσπρεπισμού και να αποκτήσω επιτέλους ένα εξοχικό.

Ήταν τότε που ορδές νεόπλουτων Αθηναίων εξέδραμαν από τη Μύκονο μέχρι το Κακοσάλεσι αγωνιούντες να δώσουν σάρκα και οστά στο πρώτιστο σύγχρονο νεοελληνικό όνειρο, αυτό του πολυτελούς εξοχικού. Αρκετά πιά με το πατρικό σπίτι στο χωριό και τους εκεί πτωχούς συγγενείς, που επιμένουν να μας θυμίζουν το παρελθόν μας. Ζήτω το εξοχικό παρά θιν’ αλός!

Μετά ήλθε και το δεύτερο νεοελληνικό όνειρο που συνοψίζεται στο θηριώδες τζιπ, για να εκπορθήσουμε και τη Μύκονο του χειμώνα, τη λεβεντογένα Αράχοβα, αλλά και να πάμε και για ψώνια στο Κολωνάκι το Σάββατο το μεσημέρι. 

Διάλεξα λοιπόν μια συμπαθή περιοχή σχετικά κοντά στην Αθήνα και άρχισα να ψάχνω το οικόπεδο επί του οποίου θα οικοδομούσα το δικό μου μικρό σύμβολο επιτυχίας και μεγαλοαστικής ολοκλήρωσης. Το εξοχικό μου!

Εκεί λοιπόν γνώρισα τον Παλαθούρα. Αυτό είναι το αρβανίτικο παρατσούκλι ενός πολυπράγμονος τύπου της περιοχής όπου εγώ έψαχνα για οικόπεδο. Πανέξυπνος και δραστήριος, μετά βίας είχε τελειώσει το Δημοτικό, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να βλέπει μακριά και να αντιλαμβάνεται τις λαμπρές προοπτικές που δημιουργούσε η νέα μόδα των εξοχικών κατοικιών και η εκρηκτική ζήτηση που ακολούθησε. Ο Παλαθούρας ήταν ο αυτοανακηρυχθείς μεσίτης της περιοχής ο οποίος ανέλαβε να μου βρει το πολυπόθητο οικόπεδο – άρτιο και οικοδομήσιμο παρακαλώ – όπως ήταν η φράση σήμα κατατεθέν της εποχής. 

Αφού λοιπόν μου βρήκε το οικόπεδο, ο γραφικός Παλαθούρας ανέλαβε να μου χτίσει και το σπίτι, σεμνό και ταπεινό στη δική μου περίπτωση, δεδομένου ότι οι οικονομικές μου δυνατότητες ήταν περιορισμένες, αντίθετα με τους περισσότερους θερινούς εποικιστές της περιοχής που είχαν επιδοθεί σε ένα ατέρμονα αγώνα επίδειξης χλιδής και νεόπλουτης αισθητικής.

Ο δαιμόνιος Παλαθούρας δεν δούλευε ως εργολάβος με εργολαβικά και συμβάσεις. Χρησιμοποιούσε το σύστημα της αυτεπιστασίας, όπου αυτός προμήθευε τα οικοδομικά συνεργεία με τα οποία συμφωνούσε ο ιδιοκτήτης και έτσι ο Παλαθούρας δεν εμφανιζόταν πουθενά. Όλη η δουλειά στον αέρα, αλλά το κέρδος προκαταβολικά στην τσέπη!

Η συνεργασία τελικά ευοδώθηκε γιατί ο Παλαθούρας ήταν αποτελεσματικός και σωστός και έτσι βρέθηκα και εγώ σύντομα περήφανος ιδιοκτήτης νεόδμητου εξοχικού!

Σκηνή δεύτερη. Μερικά χρόνια μετά, 2014-2015. 

Ο Παλαθούρας έχει διαγράψει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία ως μεσίτης και κατασκευαστής και αποτελεί πλέον αυτό που λέμε "κατεστημένο" στην περιοχή. Ταυτίζεται απόλυτα και μιμείται τον σύγχρονο τύπο μεγαλοαστού, παλαιοπασοκικής προέλευσης, δηλ. το αρχετυπικό νεοελληνικό σύμβολο του γρήγορου πλουτισμού και της ευκαιριακής αρπαχτής. Μέχρι και σκάφος απέκτησε, άλλο αν δεν έχει καμία σχέση με τη θάλασσα και αμφιβάλλω αν ξέρει κολύμπι. Το σκάφος, που παραμένει μονίμως δεμένο στην προκυμαία, εκτός από αδιαφιλονίκητο status symbol, ήταν και εργαλείο για να εντυπωσιάζει τους νέους πελάτες και να κλείνει όλο και μεγαλύτερες δουλειές. Άσε που τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και οι Ρώσοι πρώην ολιγάρχες, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα λεφτά τους! 

Λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές λοιπόν πιάνουμε κουβέντα και τον ρωτάω:
-    Τι θα ψηφίσουμε βρε Παλαθούρα; Πως τα βλέπεις τα πράγματα.
-    Α εγώ φίλε μου είμαι με τον Τσίπρα. Αυτόν θα ψηφίσω και με τα δυο χέρια.
-    Τι μας λες τώρα. Από πότε έγινες εσύ αριστερός με τόσα λεφτά που έβγαλες; Και που έμαθες τι θα πει αριστερά;
-     Άκου φίλε μου. Εγώ πριν μερικά χρόνια πήρα ένα μεγάλο δάνειο απ’ την Τράπεζα. Πολλές δουλειές βλέπεις, και δεν ήθελα να βάλω χέρι στα έτοιμα. Και τώρα ο Αλέξης μας υποσχέθηκε να μας τα χαρίσει τα δάνεια. Κορόιδο είμαι να μη τον ψηφίσω;
-     Μα εσύ βγάζεις τόσα λεφτά. Γιατί δεν ξεπληρώνεις το δάνειο σιγά-σιγά να καθαρίσεις. Αφού χρωστάς που χρωστάς και έχεις να τα δώσεις.
-    Γιατί να το ξοφλήσω; Αφού ο Τσίπρας θα μου το χαρίσει. Χαζός είμαι ;

Και τον ψήφισε και με τα δυο χέρια όπως είπε.

Έλα όμως που ο Αλέξης τον κορόιδεψε και δεν τα χάρισε τα δάνεια. Του έβαλε και ένα μπόλικο ΕΝΦΙΑ από πάνω, χώρια τους άλλους φόρους και τα άλλα δεινά, που ο παμπόνηρος Παλαθούρας δεν μπορούσε καν να φανταστεί όταν ψήφιζε τον Αλέξη με χέρια και με πόδια! 

Τώρα ο Παλαθούρας είναι αγανακτισμένος. Έξαλλος με τον Τσίπρα. Ακούς εκεί να μας κοροϊδέψει. Που θα πάει όμως δεν θα κάνει εκλογές; Πόσο θα αντέξει. Όλο το χωριό είναι εναντίον του!

Εμένα πάλι κάτι μου μυρίζει ότι ο Παλαθούρας έχει πλησιάσει το κύκλωμα Σώρρα. Βέβαια ο φίλος μας είναι πανέξυπνος και αντιλαμβάνεται ότι ο Σώρρας και τα ομόλογά του είναι μια καραμπινάτη κομπίνα που μόνο οι αφελέστατοι και οι τελείως αγράμματοι συμπατριώτες μας μπορούν να πιστέψουν.
  
- Αλλά και τι έχω να χάσω; σου λέει. Κι αν μια στα χίλια κάτι γίνει με τον Σώρρα και γλυτώσω το δάνειο; Αφού έχει και χαρτί από το δικαστήριο. Κάτι ξέρουν αυτοί.
Καλά τα λέει η Χρυσή Αυγή, αλλά αυτοί δεν μπορούν να τα βάλουν με τον Σόιμπλε και τις Τράπεζες. Ενώ αν ο Σώρρας έχει τα λεφτά;
 
Στο μυαλό του Παλαθούρα ο Σώρρας είναι η επόμενη φυσική επιλογή και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.  Είναι ο νέος, τα πάντα υποσχόμενος Μεσσίας. 
Ή μήπως όχι μόνο στο μυαλό του Παλαθούρα;

Στο κάτω κάτω από τη μια αυταπάτη στην άλλη, κάποια στο τέλος μπορεί να μας κάτσει.

Ο Πλάτων είπε, ότι οι πόλεις έχουν τις ηγεσίες που τους αξίζουν… 

* Ο κ. Θεοδόσης Μπουντουράκης είναι Οικονομολόγος