10/02/2019 - 08:53

Μέχρι τέλος Ιουνίου οι πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας θα έχουν μεταφερθεί σε Αυλώνα και Σκαραμαγκά

Μέχρι τέλος Ιουνίου οι πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας θα έχουν μεταφερθεί σε Αυλώνα και Σκαραμαγκά

Στο ΓΕΣ “τρέχουν” τη μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr μέχρι το τέλος Ιουνίου ,η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών θα ΄χει μεταφερθεί. Το ΓΕΣ θέλει να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε η μεταφορά μέχρι τότε, ώστε το προσωπικό της να έχει τον χρόνο να ρυθμίσει οικογενειακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τις εγγραφές των παιδιών σε σχολεία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ταξιαρχίας θα εγκατασταθεί στον Αυλώνα κι ένα τάγμα θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΠΝ στον Κανελλόπουλο. Δίπλα δηλαδή στο Ναύσταθμο και στα αρματαγωγά.

Η απόφαση για την μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών έχει ληφθεί εδώ και ένα χρόνο και εντάσσεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΣΞ. Η προηγούμενη ηγεσία του ΓΕΣ δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη απ΄ αυτή την απόφαση και η καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης ήταν μία από τις αιτίες δυσαρέσκειας που υπήρχε στο ΓΕΕΘΑ. Η αλλαγή ηγεσίας φαίνεται ότι άλλαξε και την ταχύτητα εκτέλεσης της αυτονόητης απόφασης.

Ο νέος Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς έδωσε εντολή να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης είναι το γεγονός ότι οι πεζοναύτες θα μεταφερθούν στον Κανελλοπουλο μόλις ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις διαμονής τους και τα υπόλοιπα έργα θα γίνουν στη συνέχεια.

Η απόφαση μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Βόλου, αλλά επιχειρησιακά ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει.

Η ιστορία της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «Μοράβας»

Η 32η ΤΑΞΠΝ συγκροτήθηκε επισήμως με την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού μετά το τέλος των δύο Βαλκανικών πολέμων, που προέβλεπε τη συγκρότηση 42 Συνταγμάτων Πεζικού (1ο – 42ο) από τα οποία τα πέντε τελευταία ήταν τα Συντάγματα Ευζώνων.

Ωστόσο όμως τα πρώτα γραπτά στοιχεία του 32ου ΣΠ υπάρχουν από το 1919 και μετά όταν συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία του ΕΣ. Ακολούθως συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του ΕΣ στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στις πολεμικές επιχειρήσεις του αιματηρού Ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, ενώ 32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών με αλλαγή αποστολής ονομάστηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, όπου έδρευε στην περιοχή της Αττικής.

Μετά την μεταπολίτευση μεταστάθμευσε στο Βόλο που παραμένει ως σήμερα, ενώ αργότερα αναβαθμίστηκε και μετονομάστηκε σε 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ονομασία που φέρει ως σήμερα με την ίδια αποστολή.

Με πληροφορίες από militaire.gr