12/10/2017 - 08:58

Ιατρικός Τουρισμός και ΣΔΙΤ -η Πρόκληση

Ιατρικός Τουρισμός και ΣΔΙΤ -η Πρόκληση

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Συνήθως, στους τομείς όπου έχουν συναρμοδιότητα δύο ή περισσότερα υπουργεία, παρατηρούνται τριβές, καθυστερήσεις, μεταθέσεις ευθυνών και τελικά πενιχρά αποτελέσματα. Ευτυχώς, όμως, που σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις και μια τέτοια εξαίρεση αποτελεί ο Ιατρικός Τουρισμός και τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού. Χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος σε έναν τομέα με τεράστιες δυνατότητες για τη χώρα μας, το τρίτο αναδυόμενο αναπτυξιακό αστέρι, οι δύο υπουργοί προχώρησαν το 2013 στην πρώτη νομοθετική ρύθμιση για να ακολουθήσει, λίγο αργότερα, κοινή Υπουργική Απόφαση για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ιατρικού Τουρισμού... Το θεσμικό πλαίσιο, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού, πρέπει τώρα και άμεσα να συνοδευτεί και από μια σειρά από επιπρόσθετα μέτρα και ρυθμίσεις. Ο Ιατρικός Τουρισμός μπορεί να αναπτύσσεται ταχέως, αλλά είναι άκρως ανταγωνιστικός, γιατί πολλές χώρες έχουν διαμορφώσει υψηλών στάνταρντς υπηρεσίες. 

Η χώρα μας έχει όλα τα πλεονεκτήματα, τόσο στον τομέα των υπηρεσιών υγείας όσο και στον ξενοδοχειακό-τουριστικό τομέα, αρκεί να αντιμετωπιστούν άμεσα μια σειρά από προαπαιτούμενα, για να μπορούν να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες ενός απαιτητικού ειδικού κοινού, υψηλών οικονομικών δυνατοτήτων. Ο ιατρικός τουρίστας δεν είναι ο τουρίστας που εκτάκτως θα χρειαστεί κάποιας μορφής περίθαλψη κατά τη διαμονή του στη χώρα μας, ούτε ο τουρίστας υγείας που θέλει να συνοδεύσει τις διακοπές του μόνο με υπηρεσίες ομορφιάς η/και ευεξίας. Πρόκειται για ασθενείς που είτε πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο, είτε ασθενείς που θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποια ιατρική πράξη, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση, οφθαλμολογικές ή οδοντιατρικές επεμβάσεις, σε χώρες που έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν καλές τιμές, ασφάλεια, ποιότητα και βέβαια, ποιοτικές διακοπές. Η χώρα μας, σε κάθε περίπτωση, έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει όλες αυτές τις προσδοκίες. Το project όμως του Ιατρικού Τουρισμού είναι αρκετά σύνθετο, γιατί εμπλέκονται εκτός από τις μονάδες υγείας, ξενοδοχεία, ασφαλιστικοί οργανισμοί, ειδικοί τουριστικοί πράκτορες και κυβερνητικοί φορείς, Μπορούμε ως Έλληνες, να προσελκύσουμε πάνω από 500.000 ασθενείς στα επόμενα χρόνια και άνω του ενός εκατομμυρίου με προοπτική δεκαετίας. Το άμεσο οικονομικό όφελος για τη χώρα θα είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως σημαντικά θα είναι και τα έμμεσα οφέλη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής σαιζόν, καθώς και την αξιοποίηση υποδομών και ανθρώπινων πόρων στον τομέα, τόσο της δημόσιας, όσο και ιδιωτικής φροντίδας υγείας!

Τα υπό σχεδιασμό προγράμματα πρέπει να δομηθούν γύρω από κατά τόπους νοσοκομειακές μονάδες, εντάσσοντας παράλληλα πρωτοβάθμιες δομές, ξενοδόχους, πράκτορες, και βέβαια, τους ΟΤΑ.
 
Η έννοια των προγραμμάτων αυτών, είναι να υποστηρίξουν τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την αξιολόγηση. Επιπλέον πρέπει να ξεκινήσουν με μία πρώτη μελέτη βιωσιμότητας, στηριγμένη στις δυνατότητες των τοπικών παρόχων και φορέων, να προτείνουν πακέτα, τιμές και στρατηγικές και να εγκαταστήσουν μηχανισμούς εφαρμογής και ελέγχου. Στη συνέχεια, n εμπειρία των πιλοτικών προγραμμάτων πρέπει να αξιοποιηθεί σε όλη την Επικράτεια.
 
Η Ελλάδα μπορεί σε 3-4 χρόνια να προσελκύει κατ' ελάχιστο, 100.000-150.000 ασθενείς κατ' έτος, με έσοδα άνω των 500.000 εκατ. ευρώ και σε 10 χρόνια, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά n υποδομή του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, μπορεί να τεθεί στόχος τετραπλάσιος, δηλαδή 2+ δισ. ευρώ ετησίως. Ο τουριστικός κλάδος θα ωφεληθεί τα μέγιστα εφόσον δημιουργήσει πακέτα που επεκτείνουν τη διαμονή των ασθενών και των συγγενών τους πέραν των ημερών νοσηλείας ή θεραπείας, κάτι που θεωρείται απόλυτα εφικτό.

Η Ελλάδα μπορεί σχετικά γρήγορα και χωρίς σημαντικές νέες επενδύσεις, να προσφέρει διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους εξής τομείς:
 
1. Εξειδικευμένος ιατρικός τουρισμός για ειδικές ιατρικές παρεμβάσεις από τα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
 
2. Γηριατρικός Τουρισμός και Τουρισμός Αποκατάστασης.
 
3. Ιατρικός τουρισμός για υποβοηθούμενη γονιμοποίηση.
 
4. Ξενοδοχεία σε στενή συνεργασία με κέντρα αιμοκάθαρσης: 
 
5. Κέντρα αποκατάστασης και ιαματικά Λουτρά για τουρισμό ομάδων ειδικών τουριστών.
 
6. Ομορφιά, έλεγχος βάρους – Αισθητική ιατρική και πλαστική χειρουργική, βαριατρική χειρουργική, καθώς n Ελλάδα έχει πολύ ψηλό αριθμό κέντρων και εξειδικευμένων ιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της, ενώ πάσχει από οργάνωση, διαδικασίες, μάρκετινγκ και θεσμικό πλαίσιο.

Η Ελλάδα καλείται λοιπόν, στο ισχυρότερο χαρτί της οικονομικής αποδοτικότητάς της, τον τουρισμό, να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης του τουρισμού υγείας. Κάθε επιμέρους θεματικός τουρισμός, άλλωστε, αποτελεί ένα έξυπνο και απόλυτα πετυχημένο μοντέλο οικονομικής εκμετάλλευσης της πλουτοπαραγωγικής πηγής του γενικού τουρισμού της χώρας μας.

Τα ζητήματα, όμως, είναι πολλά, όπως τα προϊόντα Ιατρικού Τουρισμού και οι παράγοντες που τα επηρεάζουν, τα στατιστικά μεγέθη, οι τάσεις, το μάρκετινγκ, και οι δυνατότητες της εγχώριας αγορά υγείας.

Δυστυχώς όμως, σήμερα, στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις. 

Επιμέρους πρωτοβουλίες με δικό τους σχέδιο ανάπτυξης η κάθε μια, καθορίζουν τα μεγέθη και όχι η όποια κρατική πρωτοβουλία. 

Παρόλο που η Ελλάδα δεν έχει σχηματίσει ακόμα δικό της προφίλ προσφοράς οι εκτιμήσεις μιλούν για μια δυναμική περί τις 300.000 "ειδικούς" τουρίστες το χρόνο, στη δεκαετία!

Όπως προαναφέρθηκε, ο κλάδος ιατρικού τουρισμού θα μπορούσε να συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα έτη, ένα τεράστιο ποσό, σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας

Το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές  και άξιο ιατρικό δυναμικό, σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού υψηλών προδιαγραφών...

Οι ενέργειες της πολιτείας, θα έπρεπε να στοχεύουν στην τουριστική ενίσχυση των περιοχών όπου υπάρχουν οι κατάλληλες νοσοκομειακές υποδομές, καθώς και σ' ένα άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, που να μπορεί να υποδεχθεί  και να εξυπηρετήσει τον ιατρικό τουρίστα, επιδιώκοντας μια έντιμη σχέση, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),  μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για την επιτυχία του εν λόγω εγχειρήματος...

Για να δούμε;...

πηγή: capital.gr