17/05/2018 - 08:45

Επιτροπή πολιτών και Περιβαλλοντική κατά Φάμελλου

Επιτροπή πολιτών και Περιβαλλοντική κατά Φάμελλου

    Ανακοινώσεις με αφορμή την εμφάνιση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σ. Φάμελλου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, εξέδωσανμ η Επιτροπή Πολιτών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Η Επιτροπή

Μας αξίζει τέτοιος Υπουργός;

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής:

1ος Βουλευτής: Κύριε Φάμελλε, γιατί δεν εκλήθησαν εκπρόσωποι των πολιτών κατά της καύσης;

Υπουργός: Την προηγούμενη Τετάρτη κάλεσα στο Υπουργείο φορείς του Βόλου.

2ος Βουλευτής: Κύριε Υπουργέ, γιατί σε αυτό το σημαντικό θέμα σήμερα δεν είναι εκπρόσωποι των πολιτών και είναι μόνο εκπρόσωποι των τσιμεντοβιομηχανιών;

Υπουργός: Θα γίνει στο μέλλον Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου.

Από αυτόν και μόνο τον διάλογο καταλαβαίνουν οι πολίτες με τι έχουν να κάνουν. Με ανθρώπους που ελίσσονται σε άμεσες ερωτήσεις, δίνοντας αποπροσανατολιστικές απαντήσεις.

Με ανθρώπους που όταν έθεταν υποψηφιότητα στο Δήμο Θέρμης ήταν λάβροι κατά της καύσης και τώρα ως υπουργοί είναι με το μέρος των τσιμεντοβιομηχάνων υποστηρίζοντας την καύση.

Βέβαια δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά συγκεκριμένης πολιτικής που παρακάμπτει την ανακύκλωση και όλα τα στάδια διαχείρισης των απορριμμάτων και οδεύει στην επικερδή για τους εργολάβους καύση. Με ποσοστά ανακύκλωσης μόνο 12% και χωρίς να προωθούμε την επανάχρηση, την κομποστοποίηση και άλλες οικολογικές μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων οδηγούμαστε στην καύση.

Σε αυτό το φιάσκο που εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την καύση των σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες συνέβαλλαν και πολλοί άλλοι μη αναμενόμενοι σύμμαχοι της κυβέρνησης. Όλοι αυτοί που υπηρετούν μια πολιτική που δεν επηρεάζεται από κυβερνήσεις, αλλά μόνο από οικονομικά συμφέροντα.

Με έναν περιφερειακό σύμβουλο Αττικής να υπερθεματίζει της καύσης, με ένα Άδωνη Γεωργιάδη να εξελίσσεται σε άξιο πασαδόρο της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα και με πολλούς άλλους να παίζουν ρόλο ουδέτερου συνομιλητή, η εν λόγω συνεδρίαση εξελίχθηκε σε ένα εύκολο γήπεδο, όπου έπαιξε ο κ. Φάμελλος το παιχνίδι που ξέρει καλά. Χωρίς αντίπαλο και χωρίς τερματοφύλακα.

Την αξιοπρέπεια της πόλης του Βόλου και σαφή θέση κατά της καύσης σκουπιδιών κράτησε ο τοπικός βουλευτής Κ. Στεργίου. Οι πολίτες όμως ήταν απόντες. Παρούσες και οι τρεις μεγάλες εταιρείες τσιμέντου στην Ελλάδα που δεν είχαν καν την εγκράτεια να κρύψουν θέματα που ενοχοποιούν την καύση του RDF. Τι μας είπαν; Ότι είναι οικονομικά συμφέρουσα για αυτούς, δεν παράγονται διοξίνες και ότι η τοξική στάχτη ενσωματώνεται στο τσιμέντο. Αποκάλυψαν δηλαδή ότι το όλο ζήτημα  γίνεται για την αύξηση των κερδών τους, έκλεισαν τα μάτια σε μελέτες που δείχνουν ότι θα παράγονται δηλητηριώδεις διοξίνες και φουράνια και παραδέχτηκαν αγόγγυστα ότι το τσιμέντο που θα παράγουν θα εμπεριέχει τοξική στάχτη.

Ο κ. Φάμελλος εκμεταλλευόμενος ερωτήσεις που έγιναν συνέχισε να στοχοποιεί τον ιατρικό κόσμο, ακόμη και να αμφισβητεί επιστημονικές εργασίες, που δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η καύση. Συνέχισε να ψεύδεται λέγοντας ότι μελέτες δεν έχουν φθάσει στο υπουργείο, ενώ η Επιτροπή Πολιτών τις έχει ήδη στείλει από 15 Ιανουαρίου 2018. Και επειδή δεν τον συμφέρει, απαξιώνει τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και επιπλέον άφησε παραθυράκι για μελλοντικές μετρήσεις που θα δείξουν αύξηση των διοξινών ότι δεν θα φταίει μόνο η ΑΓΕΤ. Επιπλέον, δε μίλησε για το τι ποσοστά πλαστικού πρέπει να έχει το RDF, αλλά υποστήριξε ότι θα ελέγχεται απλά σε δύο στοιχεία, τον τοξικό υδράργυρο και το χλώριο, συστατικό των διοξινών. Για το κάδμιο ποιος θα μας διαφωτίσει; Για το θάλλιο, το βανάδιο; Δεν τα γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ή ποιείτε τη νύσσαν.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο μόνος που μπορεί να προστατέψει τη δημόσια υγεία είναι η εγρήγορση των πολιτών. Μην τους αφήσουμε να θολώσουν άλλο τα νερά. Αν είχαν δίκιο, δεν θα καλούσαν μόνο τους τσιμεντοβιομήχανους και δεν θα απέκλειαν τους εκπροσώπους της Επιτροπής  Αγώνα Πολιτών, επιστημονικούς φορείς και οικολογικές οργανώσεις. Σε αυτό το φιάσκο όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, εκτός από τρεις βουλευτές που έθιξαν το θέμα της μη παρουσίας εκπροσώπου των πολιτών.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης παραμένει σταθερά στις θέσεις της προσπαθώντας να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Για το επόμενο διάστημα έχει αποφασίσει να μην επιτραπεί ξανά να ξεφορτωθεί επικίνδυνο φορτίο με σκουπίδια από την Ιταλία. Καλεί όλους τους Βολιώτες να βοηθήσουν στην προάσπιση της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας. Επίσης, η Επιτροπή Πολιτών αποφάσισε στις επόμενες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Υπουργού να είναι «παρούσα».

Εμείς παλεύουμε για έναν Βόλο χωρίς καρκίνο και καύση σκουπιδιών.

Η Περιβαλλοντική

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Είναι βέβαιο ότι κανένα Βολιώτη δεν έπεισε ο μονόλογος και οι επαναλαμβανόμενες ψευδολογίες του αν. υπουργού περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλου, στη σημερινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Πλήρης μάλιστα δημοκρατικότητας είπε ότι δεν κλήθηκαν οικολογικές οργανώσεις γιατί εκπροσωπούνται από τους βουλευτές! Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί έπρεπε να μιλήσει η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών, αφού ο ίδιος την εκπροσωπεί επάξια! Είχε δε το θράσος να απευθύνει ερωτήματα προς τις οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες φρόντισε να είναι απούσες!

Είπε ακόμα ότι τα κορόιδα οι Ιταλοί στέλνουν τα σκουπίδια στο Βόλο γιατί εκεί υπάρχει «φόρος ταφής». Γιατί όμως δεν τα καίνε εκεί αφού δεν υπάρχει φόρος πυράς; Ποιόν νομίζει ότι «δουλεύει» ο κ. Φάμελλος; Είπε ότι η Ελλάδα ευτυχώς κάνει ανακύκλωση, αλλιώς θα καίγονταν «σύμμεικτα» απορρίμματα. Πού άραγε την είδε την ανακύκλωση στην Ελλάδα, όταν κρατάει στα συρτάρια του ψηφισμένο νόμο, δηλαδή το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και η ανακύκλωση (ο ίδιος το είπε) είναι 15-17%!. Και τί άλλο εκτός από «σύμμεικτα», σκουπίδια περιείχε το φορτηγό που σταμάτησαν οι πολίτες, όταν κατά την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας περιείχε 70-80% πλαστικό; Πώς δε ήταν δυνατόν, όπως ισχυρίστηκε, να ήταν το υλικό αυτό στο πλοίο RDF και μετά σκουπίδι, όπως αποκαλύφτηκε; Αναφέρθηκε επιλεκτικά, ο απίστευτος κύριος Φάμελλος, στη μελέτη Χριστόλη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για να τεκμηριώσει ότι δεν είναι δεδομένη η σύνθεση του RDF, ως προς την περιεκτικότητά του σε πλαστικό, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που ισχυριζόμαστε, καιρό τώρα, ότι η ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια. Απέφυγε δε να αναφέρει ότι η ίδια η μελέτη, που επικαλέστηκε, αποδεικνύει ότι ψεύδεται ασυστόλως όταν ισχυρίζεται ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Γιατί το πρόβλημα, κατά τη μελέτη αυτή, είναι ακριβώς ο χρόνος ψύξης των απαερίων που δεν είναι δυνατόν να αγνοεί, όντας ο ίδιος χημικός μηχανικός.

Κύριε Φάμελλε να είστε σίγουρος ότι οι Βολιώτες δεν πείστηκαν από τη μονόπλευρη «ενημέρωση», την παραπληροφόρηση που μεθοδεύσατε και τα ψέματα που πάλι είπατε και αυτό θα το αντιληφθείτε σύντομα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

πηγή: myvolos.net