13/03/2018 - 08:37

Δήμος Βόλου: Ναι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF, όχι στην καύση του στην ΑΓΕΤ

Δήμος Βόλου: Ναι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF, όχι στην καύση του στην ΑΓΕΤ

    Την ευκαιρία έκφρασης μιας ενιαίας, ισχυρής θέσης σε ένα θέμα που αφορά την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία κ.α, έχασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στο οποίο συζητήθηκε η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ για την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων και η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

Η μαζική παρουσία πολιτών που κατέκλυσαν και τους διαδρόμους του Δημαρχείου, συνέπεσε με την επανάκαμψη του κ. Αχ. Μπέου στα δημαρχιακά καθήκοντα και η συνεδρίαση είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καταλήγοντας όμως σε αποφάσεις της πλειοψηφίας αν και με κάποιους έξυπνους χειρισμούς θα μπορούσαν να προκύψουν ευρύτερες συναινέσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε δύο αποφάσεις, όσα και τα θέματα που εξέτασε για 5 περίπου ώρες.

Η πρώτη, στην οποία τονίστηκε και το δόγμα εμείς είμαστε η πλειοψηφία και θα κάνουμε ότι θέλουμε, επαναβεβαίωσε την θέση της πλειοψηφίας να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής SRF στον σκουπιδότοπο Βόλου και σύμφωνα με την προμελέτη το δευτερογενές αυτό καύσιμο να χρησιμοποιείται σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Η δεύτερη, αντιφατική θέση αναφορικά με την πρώτη, είναι να μην επιτραπεί στην τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής, την ΑΓΕΤ η χρήση αυτού του καυσίμου ή RDF ή πετ κωκ και η λειτουργία της με Φυσικό Αέριο. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή για να πείσει πως δεν βρίσκεται δίπλα στην ΑΓΕΤ, ανακοίνωσε πως την Τρίτη στη μία το μεσημέρι, θα κάνει συμβολικό ωριαίο αποκλεισμό της τσιμεντοβιομηχανίας (ίσως και με απορριμματοφόρα)στην οποία θα επιδώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ούτε γνωμοδοτική αξία δεν έχει.

Παρατάξεις της ατνιπολίτευσης, ανεξάρτητοι σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν από τον Δήμο να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό για το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου με τον κ. Μπέο να επισημαίνει ότι όσα ρητά αναφέρει η προμελέτη του έργου για παραγωγή SRF στον XYTA Βόλου, δεν είναι δεσμευτικά και τι ακριβώς θα είναι αυτό το εργοστάσιο και τι θα παράγει, θα το προσδιορίσει η οριστική μελέτη.

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα έγινε τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Μονάδας, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της προμελέτης.

Ο κ. Μπέος για να πείσει το ακροατήριο ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων δεν θα παράγει SRF που θα καίγεται στην ΑΓΕΤ, τόνισε ότι από την επεξεργασία 100.000 τόνων σκουπιδιών ετησίως, θα παράγεται 20% δευτερογενές καύσιμο, λιγότερο από 20.000 τόνους SRF ή RDF όταν η ΑΓΕΤ έχει άδεια για καύση 400.000 τόνων RDF τον χρόνο.

Ωστόσο με παραδείγματα άλλων πόλεων όπως τα Τρίκαλα, δημοτικοί σύμβουλοι μειοψηφιών και φορείς, ζήτησαν η Μονάδα να μην παράγει δευτερογενή καύσιμα αλλά να πραγματοποιεί ολοκληρωτική διαχείριση αστικών απορριμμάτων με ανακύκλωση, ανάκτηση κ.α.

Ο κ. Μ. Πατσιαντάς κατέθεσε πρόταση για ακύρωση του εργοστασίου παραγωγής SRF, «να αλλάξει ο Δήμος ρότα» και μετά να γίνει και διαπαραταξιακή που θα ζητήσει ανάκληση της άδειας της ΑΓΕΤ κ.α. ενώ για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της πλειοψηφίας «μην νομίζετε μας δουλεύετε» μίλησε η κα Νατάσσα Οικονόμου.

Για υποκριτική στάση της Δημοτικής Αρχής μίλησαν οι «Μαζί για τον Βόλο» ενώ ο ανεξάρτητος Σύμβουλος κ. Νικ. Κανελλής τόνισε πως είναι υποκριτικό η προμελέτη να αναφέρει ξεκάθαρα τον σκοπό του εργοστασίου και η Δημοτική Αρχή να υποστηρίζει ότι όλα είναι σε στάδιο προμελέτης και θα δούμε κάποτε στο μέλλον με ειδικούς τι θα παράγει το εργοστάσιο.

Ανάλογες τοποθετήσεις και από τον κ. Νάνο και ανεξάρτητους ενώ και οι εκπρόσωποι φορέων (Ιατρικός Σύλλογος, ΤΕΕ, συνταξιούχοι κ.α), τόνισαν την αντίθεσή τους και στην παραγωγή και στην καύση SRF και RDF.

12-03-2018 1. ΤΕΛΙΚΟ 15 ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗ – ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΑΔΑ SRF 12-03-2018 2.

ΤΕΛΙΚΟ 15 ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗ – ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΓΕΤ

πηγή: myvolos.net