12/08/2017 - 09:32

Γιατί κάνουμε περισσότερο σεξ το καλοκαίρι;

Γιατί κάνουμε περισσότερο σεξ το καλοκαίρι;

     Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον, με την κίνηση στις ιστοσελίδες πορνό και τα dating apps να είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι γενικότερα οι άνθρωποι το καλοκαίρι είναι πιο χαλαροί και περνούν περισσότερη ώρα στο διαδίκτυο καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη άνοδος της επισκεψιμότητας στο Facebook.

Το αυξημένο αυτό ερωτικό ενδιαφέρον δεν καταγράφεται όμως μόνο στους υπολογιστές και τα κινητά μας. Αντικατοπτρίζεται στην πραγματική ερωτική ζωή, γι' αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες ανεβαίνουν οι πωλήσεις των προφυλακτικών, οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έκαναν σεξ για πρώτη φορά αυτή την εποχή ενώ φαίνεται πως η αυξημένη ερωτική επιθυμία σχετίζεται με βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που όλοι μαζί συνωμοτούν για να αλλάξουν τη σεξουαλική μας συμπεριφορά!

Ξεκινώντας απ' τον ρόλο της βιολογίας, το καλοκαίρι οι μέρες είναι μεγαλύτερες και είμαστε εκτεθειμένοι περισσότερες ώρες στον ήλιο, που με τη σειρά του αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Πρόκειται για τη χημική ουσία του εγκεφάλου που μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα, γι' αυτό τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά είναι σχεδιασμένα για την ενίσχυσή της. Με αυξημένη σεροτονίνη οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καλύτερη διάθεση και είναι ανοιχτοί σε νέα πράγματα και νέες γνωριμίες.

Πέρα απ' την επίδραση της σεροτονίνης στην ψυχολογία, το ρόλο του παίζει το κεφάλαιο "διακοπές", που με τη σειρά του βοηθά την κατάσταση. Ο ενθουσιασμός που συνήθως νιώθουμε για αυτές ενισχύει τη φυσιολογική μας διέγερση, που πολλές φορές μετατρέπεται σε σεξουαλική. Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν θεωρία μεταφοράς του ενθουσιασμού. Σε πείραμα του 2003 μια ομάδα ατόμων που μόλις είχε κατέβει από μια τρελή κούρσα σε roller coaster έκρινε πολύ πιο ελκυστικά τα άτομα που τους έδειχνε σε φωτογραφία, σε σχέση με όσους περίμεναν ακόμη στην ουρά. Εν ολίγοις, η εξήγηση από την ψυχολογική πλευρά είναι ότι εν μέρει μεταφέρουμε τον ενθουσιασμό μας από εξωτερικές δραστηριότητες στην κρεβατοκάμαρα. 

Υπάρχει βέβαια κι ο παράγοντας του χρόνου. Όλοι έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο το καλοκαίρι, από έφηβους και φοιτητές μέχρι ενήλικες εργαζόμενους που περιμένουν πώς και πώς την άδεια για να χαλαρώσουν απ' την καθημερινότητα και το στρες. Χωρίς στρες είναι απολύτως λογικό να έχουμε παραπάνω επιθυμία για σεξ.