11/10/2017 - 17:56

Αλ. Τσίπρας: Στηρίζουμε την νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

Αλ. Τσίπρας: Στηρίζουμε την νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

Τη βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τις νεοφυείς  επιχειρήσεις και να επενδύσει στην καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα  εξέφρασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με νέους επιχειρηματίες της Μαγνησίας  στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα και  η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη χώρα υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

«Θα πρέπει να επενδύσουμε την καινοτομία και στην δημιουργικότητα για αυτό και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την Έρευνα κατά 200 εκ. Ευρώ και αναζητούμε επιπλέον διαθέσιμους πόρους για χρηματοδότηση επιχειρήσεων για έρευνα.  Επίσης από το ΕΣΠΑ έχουμε αξιοποιήσει 280 εκατ. Ευρώ πόρους από το πρόγραμμα «Καινοτομώ-Επιχειρώ, Δημιουργώ» το οποίο καταγράφει ήδη μεγάλη επιτυχία. Μέχρι σήμερα έχουν  κατατεθεί 1600 προτάσεις. Αυτό και μόνο δείχνει  πως το έθνος διψάει για νέα επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Παράλληλα έχουμε πάρει από το ταμείο συνεπενδύσεων 320 εκ. Ευρώ που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες ο πρωθυπουργός .

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι ελληνικές τράπεζες για τις οποίες παρατήρησε πως παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει δεν έχουν ακόμη στηρίξει όσο πρέπει την πραγματική οικονομία και άφησε αιχμές για «θαλασσοδάνεια» που δόθηκαν  τα προηγούμενα χρόνια, συμφωνώντας με τις επισημάνσεις των επιχειρηματιών που έθεσαν το ζήτημα της ρευστότητας και της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης αφού ενημέρωσαν ο καθένας χωριστά για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, έθεσαν το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, με τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει πως υπάρχει ανάγκη για ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, χωρίς όμως να προβαίνει σε οποιαδήποτε δέσμευση για ενδεχόμενη αλλαγή των φορολογικών συντελεστών, καθώς όπως επισήμανε τα ζητήματα της φορολογίας αποτελούν μέρος των μνημονιακών συμφωνιών της χώρας με τους δανειστές.

«Ολοι συμφωνούμε πως για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και αυτό το προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Η φορολογία θα πρέπει να μειωθεί. Ακόμη και πολλοί άσπονδοι φίλοι μας πλέον παραδέχονται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2018 θα είναι πάνω από 2,6%, ίσως και περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι τέτοια εποχή το 2018 θα μπορούμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας» ήταν χαρακτηριστικά η επισήμανση του Αλ. Τσίπρα προς τους επιχειρηματίες για το θέμα της φορολόγησης.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες έγινε παρουσία της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη,  των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου και Μάκη Μπαλλή, εκπροσώπων των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.α.

Μετά το πέρας της συνάντησης και αποχαιρετώντας έναν- έναν τους επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συζήτηση που έγινε ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το ερευνητικό του έργο.

πηγή: taxydromos.gr